Εφιάλτες - οι πιο συχνοί εφιάλτες και η σημασία τους

Αρχική » Node » Εφιάλτες - οι πιο συχνοί εφιάλτες και η σημασία τους
Εφιάλτες - οι πιο συχνοί εφιάλτες και η σημασία τους


Πολλές φορές τα όνειρα παίρνουν περίεργη τροπή, για διάφορους λόγους που θα αναλύσουμε παρακάτω, και καταλήγουν στην κατηγορία του εφιάλτη.
Οι εφιάλτες χωρίζονται σε δυο βασικές κατηγορίες : τα όνειρα τα οποία προκύπτουν από τις καταστάσεις της κανονικής μας ζωής όπως άγχη, φοβίες και διάφορα άλλες και εκδηλώνονται στα όνειρα μας με την μορφή εφιάλτη, δυσάρεστα όνειρα δηλαδή τα οποία μας δημιουργούν ανησυχία. η δεύτερη κατηγορία είναι αυτή στην οποία ανήκουν τα όνειρα που δεν προκύπτουν από γεγονότα της πραγματικής ζωής, συνειδητά ή υποσυνείδητα, και αποτελούν τα λεγόμενα προφητικά όνειρα.

Ξεχωριστή ενότητα όμως αποτελούν οι εφιάλτες οι οποίοι είναι επαναλαμβανόμενοι! Όταν βλέπουμε τον ίδιο εφιάλτη επαναλαμβανόμενα τότε ο ονειροκρίτης λέει ότι πρόκειται για ξεκάθαρο μήνυμα το οποίο προσπαθεί να μας επικοινωνήσει το υποσυνείδητό μας.
Οι εφιάλτες στον ονειρικό κόσμο συμβολίζουν την ανάγκη για παραδοχή κάποιας πραγματικότητας η οποία μας ενοχλεί και κατ' επέκτασιν αρνούμαστε. Τα ενοχλητικά αυτά όνειρα, σταματάνε συνήθως μόλις γίνει κατανοητό το μήνυμα τους και δράσουμε με διορθωτικές κινήσεις ή απλώς αποδεχτούμε την πραγματικότητα ασχέτως αν μας ενοχλεί. Στην πραγματικότητα οι εφιάλτες αποτελούν μια βαθειά επικοινωνία του εαυτού με το υποσυνείδητο μας και δεν θα πρέπει να τους φοβόμαστε.

Παρακάτω θα δούμε μια λίστα με τους πιο συχνούς εφιάλτες που προβληματίζουν τον κόσμο βάσει της συχνότητας επισκέψεων, και τους συνδέσμους στις αντίστοιχες ερμηνείες :

Κυνηγημένος/η - κυνηγητό
Πρόκειται για τον ποιο συνηθισμένο εφιάλτη βάσει των στατιστικών παγκοσμίως. Το συγκεκριμένο όνειρο έχει άπειρες παραλλαγές, όπου είτε μας κυνηγάει κάποιο ζώο, άλλοι άνθρωποι, είτε άϋλες μορφές, ο κοινός παρονομαστής είναι πάντα ότι αισθανόμαστε κυνηγημένοι από κάποια απειλή. Συνήθως αυτού του είδους ο εφιάλτης είναι ένα πολύ σαφές μήνυμα το οποίο μας παροτρύνει να αναλάβουμε τον έλεγχο της ζωής στα χέρια μας. Το πώς ερμηνεύετε ένα όνειρο στο οποίο μας κυνηγάει ένα άγριο ζώο, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το αν ξεφύγαμε τελικά, την ύπαρξη τραυματισμού και την γενικότερη αίσθηση που μας άφησε το συγκεκριμένο όνειρο.
Κάποιες από τις ερμηνείες που πρέπει να διαβάσετε είναι το φίδι και ο σκύλος.

Φίδι - σαύρα - ερπετά
Φυσικά από την λίστα των εφιαλτών δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα ερπετά! Για κάποιους ανθρώπους, τα ερπετά και κυρίως τα φίδια και οι σαύρες, αποτελούν επαναλαμβανόμενο και συγκλονιστικό εφιάλτη κυρίως λόγω υποβόσκουσας φοβίας που προϋπάρχει. Τα ερπετά παρόλο που κατά κοινή ομολογία δεν είναι συμπαθητικά, δεν είναι πάντα οιωνός κακών. Στην πραγματικότητα θεωρούνται σε αρκετούς πολιτισμούς ισχυρά σύμβολα προστασίας και ευμάρειας για αυτόν που τα βλέπει στα όνειρα του. Οι ερμηνείες φυσικά, όπως και με κάθε άλλο όνειρο, εξαρτώνται από παράγοντες όπως η αίσθηση του ονείρου καθώς και αν τα ερπετά είναι επιθετικά απέναντι μας ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα.
Σχετικές ερμηνείες : σαύρα και φίδι - φίδια.

Θάνατος - πεθαμένος - νεκρός - κηδεία - τάφος
Οι πιο συχνοί εφιάλτες παγκοσμίως έχουν να κάνουν με τον θάνατο. Το τι μπορεί να σημαίνει ένα τέτοιο όνειρο εξαρτάται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες και υπάρχει διαφορετική εξήγηση στην κάθε ερμηνεία. Ο εφιάλτης - όνειρο με την μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης είναι το να βλέπουμε αγαπημένο πρόσωπο που έχει χαθεί και είτε να υπάρχει συνομιλία είτε να μας προειδοποιεί για κάτι. Πέρα από την ύπαρξη πιθανότητας να αποτελούν προμήνυμα για κάποιο μελλοντικό γεγονός, τέτοιου είδους όνειρα προσφέρουν και παρηγοριά. Είναι ουσιαστικά η υπενθύμιση ότι η αγάπη υφίσταται και είναι μεγαλειώδης πέρα από την καθημερινότητα και την πεπερασμένη αντίληψη του χώρου και του χρόνου που έχουμε ως άνθρωποι. Το κάθε όνειρο από αυτήν την κατηγορία έχει πολύ ξεχωριστή ερμηνεία.
Δείτε τα σχετικά λήμματα εδώ : θάνατος, πεθαμένος, κηδεία και τάφος.

Κλέφτης - ληστεία - κλοπή
Ο κλέφτης, παραδόξως, ενώ τον αντιλαμβανόμαστε συνήθως ως εφιάλτη και το όνειρο σχεδόν πάντα μας δημιουργεί την αίσθηση της απώλειας θεωρείται ένα από τα πιο τυχερά όνειρα - σύμβολα στον κόσμο των ονείρων. Έτσι αν δεν μας συμβεί απαραίτητα κάποιο καλό από αυτό το όνειρο, τότε πρόκειται για μια υπενθύμιση ότι δενόμαστε υπερβολικά με τα υλικά και τα επίγεια το οποίο μας ανακόπτει την πορεία προς την ευτυχία.
Διαβάστε επίσης : ληστής , κλέφτης και ληστεία

Απιστία - κέρατο - απατημένος/η - εγκατάλειψη
Η απιστία - κέρατο στα όνειρα, αποτελεί έναν από τους πιο πολυσυζητημένους εφιάλτες παγκοσμίως λόγω του φανερού ( συνήθως) συσχετισμού με το άγχος που προκύπτει στις ανθρώπινες σχέσεις. Η ανασφάλεια και τα ανικανοποίητα αισθήματα που πιθανόν να έχουμε, είναι από τους κλασσικούς παράγοντες για την παρουσία του εφιάλτη της μοιχείας ή και της εγκατάλειψης γενικότερα. Σε κάθε περίπτωση τα όνειρα αυτού του είδους αποτελούν ένα προμήνυμα για να εξετάσουμε τις καταστάσεις περαιτέρω και να αποφανθούμε : είτε για το κατά πόσο τα προσωπικά μας θέματα - προβλήματα - φοβίες μας προκαλούν αυτού του είδους τον εφιάλτη, είτε για το κατά πόσο θα πρέπει να αισθανόμαστε ασφαλείς στην εκάστοτε σχέση μας εφόσον έχουμε υποσυνείδητες υπόνοιες για την ασφάλεια και την σταθερότητα της.

Αίμα - αιμορραγία - τραυματισμός - ατύχημα
Οι εφιάλτες που αφορούν τους σωματικούς τραυματισμούς και την αιμορραγία ποικίλουν σε ερμηνείες και εξαρτώνται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες που μπορείτε να βρείτε στα σχετικά λήμματα για την κάθε ερμηνεία χωριστά. Κάποιες γενικές παραδοχές είναι οι παρακάτω : Όταν το αίμα είναι κόκκινο και έντονο αυτό, κατά τον ονειροκρίτη, σημαίνει ότι η όποια ερμηνεία του ονείρου θα γίνει σύντομα ίσως και απρόσμενα. Αν η αιμορραγία ή ο τραυματισμός σας προκαλεί ανακούφιση και γενικά το όνειρο έχει την αίσθηση της απελευθέρωσης, σύντομα θα λύσετε προβλήματα που σας απασχολούν εδώ και καιρό.
Σχετικά λήμματα : νοσοκομείο,λιποθυμία και ατύχημα

Δόντια - χάσιμο δοντιού - αιμορραγία στο στόμα
Τα δόντια κάνουν συχνές εμφανίσεις στα όνειρα σε διάφορες περιστάσεις. Επίσης θεωρούνται παραδοσιακά από τα πιο ισχυρά ονειρικά σύμβολα καθώς σχετίζονται με την καλή φυσική κατάσταση και την ευρωστία του ανθρώπου. Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δόντια και οι περιστάσεις του εκάστοτε ονείρου το καθιστούν μοναδικό όσον αφορά την ερμηνεία του, εκτός από τις παρακάτω γενικευμένες περιστάσεις όπου η παράδοση λέει τα εξής : Εάν τα δόντια σας είναι σε καλή κατάσταση να περιμένετε καλές εξελίξεις ενώ αν ισχύει το αντίθετο θα έχετε θέματα υγείας ή και οικονομικά προβλήματα.
Δείτε το λήμμα σχτικά με τα δόντια

Πνιγμός
Ο πνιγμός στα όνειρα είτε συμβαίνει στην θάλασσα είτε λόγω έλλειψης οξυγόνου στην ξηρά έχει να κάνει συνήθως με την ανάγκη να εξωτερικεύσουμε κάποια συναισθήματα που έχουμε σε καταστολή, τα οποία όμως συνεχίζουν να μας εμποδίζουν να προοδεύσουμε. Τα στοιχεία που πρέπει να λάβουμε υπόψιν για την αποκωδικοποίηση αυτού του εφιάλτη έχουν να κάνουν με την γενικότερη αίσθηση που μας αφήνει το όνειρο καθώς και την περίσταση στην οποία λαμβάνει χώρα. Αν για παράδειγμα το όνειρο μας σχετίζεται με θάλασσα ή λίμνη και ο βυθός είναι θολός ή ανακατεμένος, θα αντιμετωπίσουμε και μικροαναποδίες στο μέλλον. Αν κάνουμε βουτιές και στην πορεία το όνειρο γίνει εφιάλτης με την παρουσία πνιγμού η ερμηνεία είναι αρνητική για την προσωπική μας ζωή.

Φυσικές καταστροφές - σεισμός - φωτιά
Οι φυσικές καταστροφές στα όνειρα συνήθως σηματοδοτούν ριζικές αλλαγές σε συγκεκριμένους τομείς της ζωής ή και καθολικά στο τρόπο που ζούμε - αντιμετωπίζουμε τα πράγματα μέχρι σήμερα. Έτσι αν βλέπετε εφιάλτες με φυσικές καταστροφές όπως φωτιά, σεισμό, τυφώνα, ανεμοστρόβιλο κλπ., να περιμένετε εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα. Πολλές φορές αυτού του είδους οι εφιάλτες - όνειρα απλά μας φέρνουν αντιμέτωπους με καταστάσεις που συνειδητά παραμελούμε. Συνήθως σταματούν όταν υπάρξει λύση ή συμβιβασμός και αρχίσουμε να αισθανόμαστε πιο “ανάλαφροι”.
Σχετικά λήμματα : καταιγίδα, σεισμός, τυφώνας, καταστροφές

Relevant dream interpretations

5 Comments

#1 -

Ειδα οτι ημουν με μια φιλη (στην πραγματικοτητα δεν υπαρχει) σε ενα δωματιο κ εναν αντρα λιποθυμο με το προσωπο στο πατωμα. Κρατουσα ενα μεγαλο ξυραφι κ ηξερα οτι αυτος ηταν απειλη. Μου ειχε εξηγησει η κοπελα οτι ηταν επικινδυνος κ της ειχα πει οτι θα τον κανονισω. Αρχισε να ξυπναει κ επειδη φοβηθηκα τον εσφαξα απο τον σβερκο. Μαλιστα νομιζα οτι θα κολωσω αλλα δεν σαστισα. Μετα με επιασαν οι ενοχες οχι γιαυτον, αλλα για μενα, να μην με βρουν κ πως θα εξαφανιζα τα αποτυπωματα κ ιχνη μου. Ξυπνησα λεγοντας στη κοπελα "κ τωρα?"

#2 -

Βλεπω τον διαολο σε οτι μορφη και υπαρχει .....στο σπιτι μου απο εξω και τωρα τελευταια μεσα ...βλεπω οτι γινεται καταστροφη και εγω ειμαι καλα..οι οικογενεια μου δεν υπαρχει τιποτα...(οχι θανατο)απλα δεν υπαρχει...και μενω μονη μου.

#3 -

Στον δικό μου εφιάλτη το ζώο που με κυνηγούσε ήταν ένα κριάρι. Ήταν πολύ θυμωμένο κ πολύ επιθετικό. Για να ξεφύγω κάποιος το κρατούσε δυνατά και μετά δυσκολίας μπόρεσα να φύγω, εκεί που ξύπνησα ήταν την ώρα που ξέφυγε από το άτομο που το κρατούσε κ ηταν έτοιμο να με δαγκώσει.

#4 -

Οταν βλεπω ενα συγκεκριμενο ανθρωπο,ειναι εν ζωη εχω 40χρονια να τον δω,παντα περιμενω κατι κακο η θανατο δικου μου προσωπου

#5 -

Γεια σας.ημουν με το αγορι μου και συναντισαμε μανα και κορη οι οποιες ηταν αναπηρες,η μητερα ηταν ξανθια με γαλαζια ματια αλλα ηταν πολυ περιεργα τα ματια της..χαρηκα που τις ειδα γτ λεει τις ηξερα και τους μιλησα..μετα πλησιασανε κοντα και μεταμορφωθηκαν σε ασπρα πουλια αρκετα μεγαλα και χαϊδευα τη κορη.μετα η μητερα της θυμωσεμαζι μου και εφυγε και την ακολουθησα λεγοντας της τι της εκανα και φωναζε και εκλαιγε.μετα μου εδιξε ενα μαγαζι και μπηκα μεσα βγηκα απο την ιδια πορτα αλλα βρεθηκα εγκλωβισμενη σε ενα σκοτεινο μερος αρκετα μεγαλο ..ημουν ξαπλωμενη εκει και ξαφνηκα ερχεται κατα πανω μου αυτη με κεφαλι πουλιου και μου καρφωσε μια συριγκα αριστερα στη κοιλια δεν μπορουσα να κουνηθω και προσπαθησα με το μυαλο μου να φυγω απο εκει και να παω στο αγορι μου ..μολις καταλαβα πως δεν μπορουσα ειπα θεε μου βοηθησε με να φυγω ..και ξυπνησα