Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική
ΟΝΕΙΡΟΚΡΙΤΗΣ

Main navigation

  • Όνειρα επισκεπτών
  • Γλωσσάρι
  • Το δικό μου όνειρο
User account menu
  • Είσοδος

Ονειροκρίτης πεθαμένος (νεκρός)

Ονειροκρίτης πεθαμένος (νεκρός)

Από τότε που ο άνθρωπος άρχισε να αφηγείται όνειρα γύρω από τη φωτιά, λίγες εικόνες τον τάραζαν όσο εκείνη της παρουσίας κάποιου που δεν βρίσκεται πια στη ζωή. Δεν είναι απλώς φόβος· είναι η αίσθηση ότι ανοίγει ένα πέρασμα ανάμεσα σε όσα τελείωσαν και σε όσα συνεχίζουν. Οι παλιοί έλεγαν πως τέτοια όνειρα δεν έρχονται τυχαία, αλλά σαν μήνυμα που ζητά προσοχή. Άλλοτε μοιάζουν με αγκυροβόλιο, ένα σημείο όπου η ψυχή σταματά για να πάρει ανάσα, κι άλλοτε με προορισμό που δεν έχει ακόμα όνομα.

Η εικόνα αυτή κουβαλά μνήμη, απώλεια, αλλά και μια περίεργη οικειότητα. Σαν να συναντάς κάποιον σε ένα λιμάνι τη νύχτα: δεν ξέρεις αν φεύγει ή αν επιστρέφει. Και ακριβώς αυτή η αβεβαιότητα έκανε τους ανθρώπους, από παλιά ως σήμερα, να ψάχνουν νόημα πίσω από τον ύπνο.

Παραδοσιακές ερμηνείες

Στους παλιούς ονειροκρίτες, η εμφάνιση ενός ανθρώπου που έχει φύγει από τη ζωή δεν σήμαινε πάντα κακό. Συχνά έλεγαν πως είναι σημάδι αλλαγής, όχι απαραίτητα απώλειας. Αν ο νεκρός στεκόταν ήρεμος, καθαρός, με πρόσωπο φωτεινό, θεωρούνταν καλός οιωνός: κάτι παλιό κλείνει τον κύκλο του για να ανοίξει χώρος για κάτι νέο.

Υπήρχαν όμως και οι πιο σκοτεινές εκδοχές. Αν η μορφή εμφανιζόταν βαριά, σιωπηλή, με βλέμμα που απέφευγε, οι γιαγιάδες προειδοποιούσαν για βάρη που κουβαλά ο ονειρευόμενος. Όχι πάντα εξωτερικά· συχνά ήταν λόγια που δεν ειπώθηκαν, υποσχέσεις που έμειναν μισές. Έλεγαν ακόμη πως αν ο αποθανών μιλούσε, τα λόγια του έπρεπε να τα κρατήσεις σαν φυλαχτό ή σαν προειδοποίηση, ανάλογα με τον τόνο.

Σε κάποια χωριά, πίστευαν ότι αν τον έβλεπες να γελά, ερχόταν ανακούφιση στο σπίτι. Αν όμως έκλαιγε, σήμαινε πως κάτι ζητά διόρθωση. Όχι τιμωρία, αλλά τακτοποίηση, σαν να βάζεις σε σειρά παλιά πράγματα σε μια αποθήκη πριν κλειδώσεις την πόρτα.

Εναλλακτικές ερμηνείες: ανάμεσα στο πέρασμα και το καταφύγιο

Στη σύγχρονη αφήγηση των ονείρων, η εικόνα αυτή διαβάζεται πιο ελεύθερα. Δεν είναι μόνο πρόσωπο· είναι σύμβολο. Μπορεί να δείχνει ένα πέρασμα από μια φάση ζωής σε άλλη. Όπως ένα πλοίο που αφήνει το αγκυροβόλιο και κατευθύνεται σε άγνωστο προορισμό, έτσι κι ο ονειρευόμενος μπορεί να βρίσκεται μπροστά σε αλλαγή που φοβάται αλλά και χρειάζεται.

Αν η μορφή κινείται προς εσένα, πολλοί το ερμηνεύουν ως επιστροφή μνήμης: κάτι από το παρελθόν ζητά να ακουστεί. Αν απομακρύνεται, ίσως είναι ένδειξη αποδοχής, ότι μια ιστορία κλείνει χωρίς εκκρεμότητες. Το συναίσθημα εδώ παίζει ρόλο κλειδί. Φόβος σημαίνει αντίσταση. Γαλήνη σημαίνει συμφιλίωση.

Υπάρχουν και όνειρα όπου ο αποθανών λειτουργεί σαν καταφύγιο. Εμφανίζεται σε δύσκολες περιόδους, όταν ο άνθρωπος νιώθει μόνος. Δεν είναι προμήνυμα· είναι στήριγμα. Σαν λιμάνι σε φουρτούνα, όπου δεν μένεις για πάντα, αλλά βρίσκεις λίγο χρόνο να ισιώσεις το τιμόνι.

Ψυχολογική οπτική

Από ψυχολογική σκοπιά, τέτοιες εικόνες μιλούν συχνά για εσωτερικές διεργασίες. Ο Φρόυντ έβλεπε τα όνειρα σαν δρόμο προς επιθυμίες και φόβους που δεν βρίσκουν χώρο στην καθημερινότητα. Έτσι, μια φιγούρα που έχει φύγει μπορεί να αντιπροσωπεύει ένα κομμάτι του εαυτού που θεωρείς «τελειωμένο», αλλά στην πραγματικότητα παραμένει ενεργό.

Ο Γιουνγκ πήγε ένα βήμα παραπέρα. Για εκείνον, οι νεκροί στα όνειρα ανήκουν στο συλλογικό ασυνείδητο. Δεν είναι μόνο προσωπικές αναμνήσεις, αλλά αρχέτυπα. Εμφανίζονται όταν ο άνθρωπος βρίσκεται σε μεταίχμιο, όταν αλλάζει ρόλο ή ταυτότητα. Δεν έρχονται να φοβίσουν, αλλά να δείξουν κατεύθυνση, σαν φάρος σε ομίχλη.

Οι σύγχρονες προσεγγίσεις μιλούν πιο απλά. Το μυαλό, λένε, χρησιμοποιεί γνώριμες μορφές για να επεξεργαστεί απώλεια, άγχος ή μεγάλες αποφάσεις. Αν κάποιος λείπει έντονα από τη ζωή σου, είναι φυσικό να τον «συναντήσεις» στον ύπνο. Δεν σημαίνει κάτι υπερφυσικό· σημαίνει ότι το συναίσθημα ζητά διέξοδο.

Συχνές ερωτήσεις (FAQ)

Τι σημαίνει αν μιλάω μαζί του στον ύπνο μου;
Η συνομιλία δείχνει ανάγκη επικοινωνίας με κάτι ανείπωτο. Μπορεί να αφορά λόγια που δεν ειπώθηκαν ή σκέψεις που δεν βρήκαν χώρο.

Αν τον βλέπω χαμογελαστό;
Συνήθως συνδέεται με ανακούφιση. Σαν να παίρνεις άδεια να προχωρήσεις χωρίς ενοχές.

Κι αν είναι θυμωμένος ή σιωπηλός;
Εδώ το όνειρο δείχνει εσωτερική ένταση. Όχι απαραίτητα ενοχή, αλλά κάτι που σε βαραίνει και ζητά λύση.

Τι σημαίνει αν εμφανίζεται σε άγνωστο μέρος;
Ο τόπος παίζει ρόλο. Ένα λιμάνι, ένα σπίτι ή ένα σκοτεινό πέρασμα δείχνουν διαφορετικές ψυχικές καταστάσεις: ασφάλεια, μνήμη ή μετάβαση.

Αν τον βλέπω επανειλημμένα;
Η επανάληψη δείχνει ότι το θέμα δεν έχει κλείσει. Το μυαλό επιμένει μέχρι να βρεθεί ισορροπία.

Είναι κακό σημάδι για το μέλλον;
Όχι απαραίτητα. Τα περισσότερα τέτοια όνειρα μιλούν για εσωτερικές αλλαγές, όχι για γεγονότα που θα συμβούν.

Συμπέρασμα

Τα όνειρα με την παρουσία κάποιου που έχει φύγει από τη ζωή μοιάζουν με σιωπηλές επιστολές. Δεν γράφονται για να τρομάξουν, αλλά για να θυμίσουν. Μπορεί να μιλούν για μνήμη, για αλλαγή, για αποδοχή. Άλλοτε είναι πέρασμα, άλλοτε αγκυροβόλιο.

Σημασία έχει λιγότερο το «τι θα γίνει» και περισσότερο το «πώς νιώθω». Οι ερμηνείες που φτάνουν ως εμάς είναι κομμάτι λαϊκής σοφίας και προσωπικού βιώματος. Δεν αποτελούν επιστημονική αλήθεια, αλλά έναν τρόπο να κοιτάμε μέσα μας με λίγο περισσότερο φως και λιγότερο φόβο.

Διαβάστε επίσης την ερμηνεία θάνατος, πεθαμένος, κηδεία

  • θάνατος
  • πεθαμένος
  • νεκρός
  • νεκροταφείο
  • ταφή
  • τάφος
  • μνήμα
  • Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές ερμηνείες

Ονειροκρίτης πεθαμένος (νεκρός)
Ονειροκρίτης Κόλλυβα – Τι σημαίνει όταν βλέπεις κόλλυβα στον ύπνο σου
Ονειροκρίτης Θάνατος – Τι σημαίνει όταν βλέπεις θάνατο στον ύπνο σου
Ονειροκρίτης εκταφή
Ονειροκρίτης τάφος (ταφή)
Ονειροκρίτης ετοιμοθάνατος

Αφήστε το σχόλιο σας

Σχετικά με τους μορφότυπους κειμένου

Απλό κείμενο

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
Profile picture for user Νίκος

.. (χωρίς επαλήθευση)

πριν από 12 years

Ειδα στο ονειρο μου ενα ατομο

Ειδα στο ονειρο μου ενα ατομο που πέθανε πριν χρονια πως ηταν νεκρος στο κρεβατι και πολυ αναστατωμενος. Τι μπορει σημαινει;

  • Απάντηση
Profile picture for user oneirokritis

oneirokritis

πριν από 12 years

Σε απάντηση του Ειδα στο ονειρο μου ενα ατομο από .. (χωρίς επαλήθευση)

Θα λάβετε απρόσμενη βοήθεια

Θα λάβετε απρόσμενη βοήθεια από φιλικό σας άτομο σε πρόβλημα που θα προκύψει.

  • Απάντηση
Profile picture for user Νίκος

ΕΛΕΝΑΑΣΛΑ (χωρίς επαλήθευση)

πριν από 12 years

είμαι χωρισμένη από τον πρώτο

είμαι χωρισμένη από τον πρώτο σύζυγο μου 13 χρόνια και με τον οποίο δεν έχω καμία επαφή μέχρι σήμερα παρόλο που έχουμε μία κόρη. ο πρώην πεθερός μου έχει πεθάνει περίπου 5 χρόνια και με τον οποίο δεν είχα ιδιαίτερες σχέσεις, αυτόν είδα στο όνειρο μου δεν θυμάμαι αν συζητάγαμε και αν λέγαμε κάτι όμως θυμάμαι ότι του φόρεσα στο λαιμό έναν σταυρό ασημένιο με ασημένια αλυσίδα ο οποίος σταυρός έμοιαζε πάρα πολύ με τον βαφτιστικό σταυρό της μητέρας μου. ο πρώην πεθερός μου έχει το ίδιο όνομα με τον αδελφό μου.
Ευχαριστώ θα περιμένω την απάντηση σας

  • Απάντηση
Profile picture for user oneirokritis

oneirokritis

πριν από 12 years

Σε απάντηση του είμαι χωρισμένη από τον πρώτο από ΕΛΕΝΑΑΣΛΑ (χωρίς επαλήθευση)

Το όνειρο σημαίνει ότι έχεις

Το όνειρο σημαίνει ότι έχεις ανάγκη να ξεκαθαρίσεις καταστάσεις και γεγονότα που σε έχουν επιβαρύνει ψυχολογικά, και τώρα είναι μια καλή εποχή για να το ξεκινήσεις!

  • Απάντηση
Profile picture for user Νίκος

petros (χωρίς επαλήθευση)

πριν από 12 years

giasas eida sto ypno mou ton

giasas eida sto ypno mou ton pethameno patera mou na fonazi mesa sto spiti kai na min einai kanenas ekki entometa eida oti peiga kai ton eida na exei makria malia kai na mou lei pos olli figan kai na kimitho mazi tou sto patoma gia parea kai egw den tou milisa ton filisa sto magoulo kai efiga ti simeni afto????

  • Απάντηση
Profile picture for user oneirokritis

oneirokritis

πριν από 12 years

Σε απάντηση του giasas eida sto ypno mou ton από petros (χωρίς επαλήθευση)

Το όνειρο σου σημαίνει πως θα

Το όνειρο σου σημαίνει πως θα πρέπει να κινηθείς προσεκτικά και πιθανόν να ζητήσεις βοήθεια για επικείμενο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσεις ώστε να έχει αίσια κατάληξη για εσένα.

  • Απάντηση
Profile picture for user Νίκος

Anonymous (χωρίς επαλήθευση)

πριν από 12 years

καλισπερα ειδα στον ειπνο μου

καλισπερα ειδα στον ειπνο μου πος με φοναζε ο πατερας μου που εχει πεθανη στο σπιτι και δεν ειταν κανειςς ολλη ειχαν φιγη και πιγα κοντατου μου ειπε ποσ ολλη εφιγαν και να κιμιτηοθμε παρεα αλλα κιμοταν στο πατομα στροματσαδα και τον φιλισα και του ειπα φεδγο παο να πεκσο με τουσ φιλους μου εχο τρομαξη υπερβολικα τι σιμενη?????

  • Απάντηση
Profile picture for user oneirokritis

oneirokritis

πριν από 12 years

Σε απάντηση του καλισπερα ειδα στον ειπνο μου από Anonymous (χωρίς επαλήθευση)

Προστασία από κακοτοπιές, θα

Προστασία από κακοτοπιές, θα έχεις από συγγενικό σου πρόσωπο κατά τον ονειροκρίτη για το όνειρο που είδες.

  • Απάντηση
Profile picture for user Νίκος

Nadia (χωρίς επαλήθευση)

πριν από 12 years 1 month

Είδα στον ύπνο μου 2

Είδα στον ύπνο μου 2 ανθρώπους που έχουν πεθάνει χρόνια πριν, ζωντανούς. Ο ένας ήταν φίλος μου ο άλλος μου είχε κάνει επαγγελματικό κακό. Τους είδα ζωντανούς ανταλλάξαμε λίγες κουβέντες και ήμασταν αποστασιοποιημένοι. Στο ίδιο όνειρο είδα την κόρη του φίλου και τα 2 από τα 3 της παιδιά τα οποία κράταγε αγκαλιά και δεν τα άφηνε να περπατήσουν. Ηταν λέει δίδυμα, ένα αγόρι και ένα κοριτςι. Όταν τη ρώτησα την ηλικία τους μου είπε ότι είναι 17 μηνών -στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτερα πολύ- και δεν τα αφήνει να περπατήσουν για να μην χτυπήσουν. Το κοριτσάκι φορούσε στο χέρι του μεγάλο χρυσό δαχτυλίδι με μαργαριτάρια. Τι θα μπορούσαν να σημαίνουν όλα αυτά; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων..

  • Απάντηση
Profile picture for user oneirokritis

oneirokritis

πριν από 12 years

Σε απάντηση του Είδα στον ύπνο μου 2 από Nadia (χωρίς επαλήθευση)

Επαγγελματική επιτυχία στο

Επαγγελματική επιτυχία στο άμεσο μέλλον με την βοήθεια ανθρώπου που δεν θεωρείς κοντινό σου θα έχεις, η οποία μάλιστα θα είναι μεγάλου βεληνεκούς.

  • Απάντηση

Σελιδοποίηση

  • First page
  • Προηγούμενη σελίδα
  • …
  • Σελίδα 16
  • Σελίδα 17
  • Σελίδα 18
  • Σελίδα 19
  • Σελίδα 20
  • Σελίδα 21
  • Σελίδα 22
  • Σελίδα 23
  • Σελίδα 24
  • Next page
  • Last page

Δημοφιλή όνειρα

  • πρώην
  • Νύφη
  • Εφιάλτες
  • Δόντια
  • Θάλασσα
  • Σκύλος
  • Θάνατος
  • Εκκλησία
  • Γάμος

Πρόσφατα σχόλια

  • Είδα ότι έτρωγα καραμέλες…
    8 hours ago
  • Τέτοια όνειρα συνήθως δεν
    2 weeks 3 days ago
  • Τέτοια όνειρα συνήθως δεν
    2 weeks 3 days ago
  • Με κοιτούσε πεθαμένος συγγενής μου
    2 weeks 3 days ago
  • Με κοιτούσε πεθαμένος συγγενής μου
    2 weeks 3 days ago
  • Ερμηνεία Ονείρου: Τα δύο ξύλινα πουλιά και η πράξη της προσφοράς
    2 weeks 3 days ago
  • Ένα τέτοιο όνειρο συνήθως
    2 weeks 3 days ago
  • Τέτοια όνειρα συνήθως δεν
    2 weeks 3 days ago
  • Πρωην του αγοριου μου
    2 weeks 3 days ago
  • Το όνειρο που περιγράφετε
    3 weeks 1 day ago

Συνδεθείτε

  • Επαναφορά του κωδικού σας

Τα κείμενα και οι ερμηνείες του ονειροκρίτη δεν θα πρέπει να θεωρούνται απόλυτες και έγκυρες, καθώς αποτελούν ένα απλώς ένα μέσο πληροφόρησης και ατομικής έκφρασης. Σε καμία περίπτωση οι ερμηνείες ονείρων, οι πληροφορίες, τα κείμενα και τα σχόλια που υπάρχουν σε αυτή την ιστοσελίδα δεν μπορούν να θεωρηθούν συμβουλές επαγγελματικής φύσεως ή άλλου είδους. Απαγορεύεται η αντιγραφή και οποιαδήποτε χρήση του περιεχομένου χωρίς την έγγραφη άδεια των διαχειριστών του site. Χρησιμοποιώντας τον ονειροκρίτη αποδέχεστε τους όρους χρήσης | Πολιτική Απορρήτου | Επικοινωνία . Copyright © 2008 - 2026 | αρχική